Guide til forspiring - sådan gør du

Posted af Camilla Lessèl den

 

Forspiring er et af de første tegn på foråret, og det er heldigvis ikke kun forbeholdt folk med grønne fingre. Du kan let lære det, og derfor har vi lavet en lille guide til dig, så du kan få helt styr på forspiringen.

 

Første skridt: planlægning

Planlægning er det første, du skal tage højde for, når du forspirer. Der er nemlig forskel på, hvornår de forskellige frø kan forspires. Chili, kartofler og tidlige tomater kan forspires allerede i februar, mens lilla plukbroccoli fx først forspires fra maj måned. Hvis du er i tvivl, er der som regel altid hjælp af hente bag på de fleste frøpakker.

Økohaven har lavet en fremragende så-kalender, som du kan se her. Den giver dig et godt overblik over, hvornår du kan forspire, plante på friland og høste dine afgrøder.

 

Frø - køb eller byt

Det kan være svært at finde rundt i frø-junglen, og derfor kan det være en fordel at spørge havekyndige i dit netværk, inden du køber nok frø til hele nabolaget.
Vi har her på siden samlet et udvalg af spændende, biodynamiske og økologiske frø fra Copenhagen Seeds. Her finder du alt fra spiselige blomster til grøntsager.

Se udvalget her.

Frøbytte

Der findes også flere og flere frøbyttearrangementer, rundt omkring i landet. Her kan du medbringe egne frø og få en portion af andre haveentusiasters spændende frø.

Landsforeningen Praktisk Økologi og Foreningen Frøsamlerne har fx arrangeret initiativet Frø Popup. Du kan holde øje med kommende arrangementer nær dig her. Udover frøbytte fokuseres der bl.a. på økologisk dyrkning, bæredygtighed og biodiversitet i haven og hvordan man selv kan høste frø fra køkkenhaven.

Du kan desuden besøge Del Jordens opslagstavle, hvor du kan bytte og søge frø, planter, kompost, jord osv.

 

Vælg en dyrkningsmetode der passer dig

Der er adskillige muligheder for at plante frø i vindueskarmen. Den gode nyhed er, at du ikke behøver investere i alskens dyre udstyr for at få dine små frø til at grå. Langt hen ad vejen kan æggebakker, mælkekartoner eller kødbakker bruges (husk dog at rengøre dem først). En god tommelfingerregel er, at hvis det må indeholde fødevarer, så må det også bruges til at forspire i.

I første omgang skal du vælge, om du vil benytte dig af bredsåning eller enkeltfrø-såning. Ved bredsåning bruger du en større kasse, hvilket egner sig godt ved frø, der er længe om at spise (fx tomater og chili). Når du bredsår, er det lettere at holde jorden fugtig. Her egner en vindruebakke sig fx fremragende. Den kan med sit låg fungere som et minidrivhus, der både sørger for at holde på varme og fugt. Husk dog at stille den i en bakke, da der er huller i bunden.
Du skal dog være opmærksom, at det ved denne metode kræver en rolig og tålmodig hånd at skille planterne fra hinanden, når de senere skal prikles i større potter.

Ved enkeltfrø-såning sås et enkelt frø eller to i samme potte. Hvis man har sået to frø sammen, og begge spirer, fjernes den svageste plante. Store frø såsom ærter eller tallerkensmækker, egner sig bedst til at blive sået i egen potte fra start.

Uanset om du vælger bred- eller enkeltfrø-såning, så skal der altid være hul i bunden af den beholder, du vælger at så i, så vandet kan løbe fra. Derfor skal du også huske at sætte dine beholdere i en bakke eller på et andet vandtæt underlag.

 

Jord, vand og lys – hvad skal du vælge?

Valg af jord er første skridt, når du skal til at så frøene. Frøene har nemlig brug for en rolig opstart, og det får de ved en så- og priklemuld, som er gødningsfri, og som giver frøene optimale vækstforhold fra begyndelsen.

Sådan gør du:

  • Jorden lægges i den valgte beholder. Den skal trykkes let sammen, så den er fast men ikke hård, og så skal den vandes, så den er jævnt fugtig.
  • Plant frøene i et hul, der ikke er for dybt. Sådybden findes bag på langt de fleste pakker. Hvis det ikke er tilfældet, er en god tommelfingerregel, at sådybden skal være ca. tre gange frøets størrelse. Dæk så frøet til med et tyndt lag jord. Små frø skal kun lige dækkes af jorden. Her kan du bruge så- og priklemulden eller fint løst sand uden ler.
  • Tryk jord eller sand let til over frøet. På den måde sikrer du, at frøet holdes fugtigt, og får optimale vækstforhold fra start.
  • Stil dine spirer i en vindueskarm med rigeligt lys. De tåler dog ikke direkte sollys, så hvis du kun har sydvendte vinduer, kan du skærme de små spirer ved at sætte enkelt A4-ark op i vinduet. Således få de masser af lys men skånes for solens skadende stråler. Sørg for at holde jorden fugtigt, men ikke våd, og pas på med at sætte dem over en radiator, da varmen kan give ranglede planter, der let kan vælte i vinden, når de kommer udenfor.

 

Prikl og plant ud

Når frøene har spiret og vokset sig større, har de brug for mere plads for at kunne udvikle sig. Næste skridt er derfor at prikle de små spirer. At prikle betyder, at du adskiller spirerne og giver dem hver deres potte. Her kan du bruge potter, priklebakker, fiberpotter eller lave dine egne små potter af avisen. Det smarte ved avispapir- og fiberpotter er, at de kan sættes direkte i jorden og komposterer med tiden. Herved forstyrrer du også rødderne på spiren mindst muligt ved udplantning.

Sådan gør du:

  • Når de små planter skal prikles, starter du med at gøre deres potter klar. Fyld først med jord og gør så plads til planterne med en finger eller en priklepind. Ligesom ved såningen skal jorden blot trykkes let sammen, så den er fast men ikke hård, og så skal den vandes, så den er jævnt fugtig.
  • Dernæst tager du forsigtigt jordklumpen med spirerne op og skiller dem fra hinanden. Vær forsigtig når du håndterer rødderne og rør ikke for meget ved dem.
  • Så sætter du planterne i deres nye potte, og trykker jorden let til omkring dem, så de har forbindelse til deres nye jord. Sæt dem så tilbage i vindueskarmen. Hvis du brugte et minidrivhus, er dette ikke længere nødvendigt.

Planterne sættes typisk udenfor i løbet af maj, når der ikke længere er risiko for nattefrost. Det er altid en god idé at starte med at hærde planterne. Dvs. at du vænner dem til udeklimaet ved fx at sætte dem uden for et afdækket sted uden direkte sol og alt for meget vind i nogle timer hver dag i en lille uges tid. Herved ruster du planterne til et liv udenfor.

 

Rigtig god fornøjelse!


Del dette indlægNyere indlæg →